Johannes en Sophie gaan naar China

The Dragon's Backbone

Hallo!

Vanochtend zijn we weer vroeg opgestaan, om na een lekker ontbijtje de taxi te pakken naar Yangshuo, om daar vervolgens de bus te pakken naar Guilin. Daar moesten we overstappen op een andere bus, die ons wel ergens halverwege zou afzetten bij weer een ander overstappunt. Eenmaal uit de bus werden we meteen aangesproken, of we misschien een hotel wilden boeken. Natuurlijk wilden we dat, dus het vrouwtje vertelde ons dat we dan eerst nog een half uur in de taxi moesten, en daarna nog een uurtje lopen. Die wandeltocht bleek prachtig, maar het was wel een flinke wandeling bergop met backpack (wij wilden niet dat vrouwtjes van 60 onze tas zouden dragen). De gids was al snel zo lief om Sophie's tas over te nemen, en die te ruilen voor zijn mooie rieten hoed. De tocht voerde ons langs uitzichtpunten vanuit waar je, als je om je heen kijkt, overal enorme bergen vol met rijstterrassen kon zien, zover het oog reikt. Daarvoor zijn we hier natuurlijk ook, maar het is weer een gevalletje ‘mooier-dan-op-de-foto'. Halverwege nam een vrouwtje met belachelijk lang haar (dat is hier traditioneel, vrouwen hebben soms haar tot wel twee meter in een knot op hun hoofd) het over van onze gids, en besloot Sophie haar eigen tas maar weer te dragen. Ons hotel bleek de klim wel waard; van binnen is het simpel (compleet van hout en 2,50 euro pppn), maar vanuit het terras kan je genieten van een geweldig uitzicht. Na het eten hebben we onder het genot van een biertje naar een overvolle sterrenhemel zitten kijken (incl. één vallende ster) vanuit ons terrasje. Ohja, en onze drie huiskippen smikkelen lekker kippenvlees, omeletten en reuzenmotten.

De volgende dag zijn we om 5:30 (!) opgestaan om de zonsopkomst boven de 500 meter hoge rijstterassen mee te maken. Met een slaperige kop hebben we een wandeling van een kwartier gemaakt naar uitzichtplatform nummer 1. Vanuit hier is de zonsopkomst het mooist. Eenmaal daar aangekomen was het wachten geblazen, maar toen de zon eenmaal achter de bergen vandaan kwam was het het allemaal dubbel en dwars waard. Wat een geweldig gezicht. Na een half uur van dit schouwspel genoten te hebben zijn we weer terug in ons bed gedoken, zodat we niet de hele dag chagrijnig rond zouden lopen. Eenmaal uitgerust en na een stevig ontbijt met pannenkoeken en honing gingen we de omgeving verder verkennen. Onze doelen waren uitzichtplatform 3, en het dorpje in het dal, Dazhai. Dit is allemaal gelukt (al was het een stevige klim) en overal was het uitzicht super. Net voor aankomst in het dorp besloot Johannes, die toch al een zwembroek aanhad, dat hij maar moest gaan zwemmen in de beek. Tussen twee watervallen zocht hij even lekker afkoeling (want ja, ook in Zuid-China is het belachelijk warm). Daarna nog koekjes uitgedeeld op de brug, en weer naar boven geklommen. Na wat chillages en een avondwandeling was de dag alweer voorbij.

De volgende ochtend besloten we dat ons volgende doel (Sanjiang) misschien een beetje ver weg was (de terugreis naar Guilin zou 5 uur zijn), dus hebben we maar een random dorp (Daxu) uit de reisgids gekozen om naartoe te gaan. Maar eerst zijn we 's ochtends nog heel even langs de rijstvelden naast die van ons gegaan, om tot de conclusie te komen dat die van ons toch net iets mooier waren. Daarna nog wat leuke mensen ontmoet in de minibus naar Guilin, en eenmaal daar op de taxi gesprongen richting Daxu (wat nogal een hobbelweg bleek te zijn). Daxu bleek een charmant, maar heeeeel erg klein vissersdorpje aan de Li Rivier. In het hotelletje dat we vonden werd niet eens één woord Engels gesproken, dus na weer een potje hints konden we het dorp gaan verkennen. Twee leuke straten, met daartussen een brug die zo oud is dat er bomen uit groeien, een tempeltje met veel dragons en een droge rivierbedding zijn eigenlijk de enige dingen die er te zien waren. Het was heel erg leuk, en we hebben vooral heel veel gerelaxed aan de kade. Bij het eten kregen we de plaatselijke specialiteit voorgeschoteld; meerval met chili (mmmmmm, smaakt naar zure, pittige modder met boter). Nog even met de ferry naar het eiland aan de overkant gegaan (dat volstaat met bamboebossen, bonenplanten en vooral ook heel erg veel pompoenplanten).

Op 6 augustus ging ons vliegtuig, dus 's ochtends op de bus gestapt en daarna nog een tijdje rond gezwerfd in Guilin. Uiteindelijk maar bij een restaurantje gaan zitten omdat de rugzakken wel wat zwaar werden. Op het menu stonden onder andere cobra, everzwijnenpiemels, muntiac (minihertje) en mussen. Wij zijn maar voor wat veiligere opties gegaan en hebben nog best lekker gesmikkeld. Daarna zijn we op zoek gegaan naar de plaats waar de bus naar het vliegveld zou vertrekken, om vervolgens toch een taxi te pakken. Op het vliegveld ging alles zo soepel als het maar kon, en we zijn stipt op tijd geland in Kunming.

Groetjes!

Gideon Browne

Oh ik had best wel willen weten hoe een gebakken everzwijnpiemel smaakt :p

Anja en Jan

Hoi Sop en Joh, Wederom en geweldig verhaal. Je kan het hier als het ware zo mee beleven. Bij dat laatste etentje was ik toch voor de Cobra gegaan. Is toch heel apart hoor. Veel plezier verder. We zien de foto´s wel verschijnen en de verdere verhalen van jullie belevenissen. XXX groetjes A&J

Anneke

Jemig dat klinkt weer echt helemaal geweldig.. ik geloof dat ik dat menu van jullie maar meteen had overgeslagen..

Zdravím z ?eské republiky. Bav se dob?e
Groetjes uit Tsjechie en veel plezier.

xAnneke
ps. jaja ben maar even verbaasd over mijn geweldige tsjechisch.